frankie_doparoma wrote:ja to chapu jako taky prirodzenu vec, protoze jsou lidi od prirody chamtivy svine:)
...me spis zajimalo jak se pozna ze je nekdo "kapitalisticky zalozenej" (jako ze el) a pokud je to v tom ze nekdo obchoduje na burze nebo forexu tak se mi to zrovna teda nezda;) (a co to jako v dusledku znamena, to kazdy kdo neco nekde trejduje je kapitalisticky zalozenej? neni to spis o o tom ze ma nekdo podnikavyho ducha?)
proste tenhle vyraz jsem slysel poprvy a dokazu si pod nim predstavit vsechno mozny jen ne co si tim mel na mysli...
btw. kde se nachazi ten pravy orechovy kapitalizmus kde je "kazdy panem svyho stesti", ja vsude jen vidim system kterej te nenecha na pokoji a fut po tobe neco chce?
ps. doufam ze si mj. vzdelani platis z vlastni kapsy, aby si mel cisty svedomi a necekas co ti nacpe do chrtanu stat. palec nahoru:p
Myslím, že politické témy sem nepatria. Čo mal Patom na mysli pod spojením "kapitalisticky založený" z jeho správ ani nemôžeš vedieť, pretože to nijak neopisoval, akurát k tomu dodal, že rád čítal Elov denníček W. Buffeta. Čo sa týka Ela, myslím, že z jeho správ (v ktorých napokon sám viackrát napísal, že je zástancom kapitalizmu) jasne vyplýva, že je zástancom kapitalizmu (to chápem ako synonymum k spojeniu kapitalistický založený).
Že niekto obchoduje na fin.trhoch, to nie je ani tak podnikavý duch ako skôr "rýchla a ľahká" snaha zbohatnúť bez toho, aby dotyčný vytvoril nejaké hodnoty. A často aj platí, že na trhoch obchodujú len ľudia s pozitívnym vzťahom ku kapitalizmu (netvrdím, že všetci, ja mám k nemu hodne špecifický postoj a skôr negatívny, a napriek tomu ich aj študujem), pretože fin. trhy vo svojej súčasnej podobe sú najdokonalejším spôsobom vykorisťovania, aké kedy ľudstvo vymyslelo...
Btw1: Patom (resp. jeho rodičia, keďže on ešte nezarába), odvádzajú štátu dosť veľké prachy na daniach, človek za to očakáva, že bude mať zadarmo aspoň niektoré statky a štúdium (hoc aj vysokoškolské) rozhodne medzi ne má patriť. Nevidím jediný dôvod, prečo by si ho mal sám platiť.
Btw2: Forex je typ burzy (konkrétne s menovými pármi a je to najväčšia burza na svete), takže napísať "obchoduje na burze alebo na forexe" je odveci
Btw3: Ani keby si to tu odprisahal, tak ti neverím, že výrazy ako "kapitalisticky založený, kapitalisticky orientovaný, zástanca kapitalizmu a pod) si ešte nikdy nepočul alebo nečítal

...new beginning...
Seasons 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 83, 84, 85 - on the top of the SP :-)