Dyskusje, pytania, propozycje (Liga Polska)

Polish League and Polish Cup

Moderator: Polish Moderators

pearljammer
Member of the Soccer Project Association

Post by pearljammer »

merridas wrote:A nie nudzi ciebie gra meczy z druzynami, którymi nie da się przegrać albo wygrać, bo ja już drugi sezon gram II zespołem a nawet gorzej i jakoś żadna drużyna nie stoi mi na przeszkodzie wygrania ligi. Poza tym jak nawet dobra drużyna dostanie drużynę w II lidze niekoniecznie się utrzyma, bo przez walkowery będzie miała dużą stratę do rywali, której nie odrobi. Jakby mi się to przytrafiło to bym olał ligę i przestał grać, bo by mi się odechciało. Od razu wrzucać ludzi na głęboką wodę to nie jest sposób do poprawy jakości Ligi Polskiej.
tak na prawde nie ma optymalnej recepty na to...zreszta to o czym pisalem bylo juz postanowione przed II sezonami, bo wtedy tez zmienialismy regulamin itp...i do tej pory wszyscy byli zadowoleni, a nagle znow komus cos nie pasuje, mi to bez roznicy jak bedzie, jak boty to dla mnie mniej roboty wiec mi to obojetne w sumie...
"If you hate something don't you do it too..."
Gladiator

Post by Gladiator »

merridas wrote:W ligach III ¿onglerka zespo³ami jest du¿a (50% w tym sezonie). Wiêc ¶mieszne jest zamykanie rekrutacji dla tych lig. Jednak¿e rekrutacja do ligi II jest trochê niesprawiedliwa, albowiem gram drugi sezon w lidze polskiej i przegrywam wtedy gdy wystawiê 2 sk³ad na wyje¼dzie i nisk± agresjê, jedynie mog³em zadowoliæ siê pucharem (2 miejsce), czyli jestem w stanie rywalizowaæ z dru¿ynami z Ekstraklasy. Teraz dowiadujê siê, ¿e H ligowcy trafiaj± do II ligi, eh, pozostawiam bez komentarza.
To prawda, dlatego w tamtym sezonie zamknêli¶my rekrutacjê w Ekstraklasie i pamiêtna FC Wodna gra³a jako bot ca³y sezon. Wymiana nast±pi³a po zakoñczeniu rozgrywek, przez co pamiêtacie, ¿e by³y "dodatkowe" awanse dru¿yn. Trzeba przyznaæ, ¿e Ekstraklasa ma ju¿ bardzo pewny sk³ad, mo¿e siê zdarzyæ jaki¶ 1 bot niefortunny, ale tam ju¿ rekrutacja siêgaæ nie musi. Planowa³em, ¿eby przyjrzeæ siê II lidze, je¶li siê ona te¿ ustabilizuje, to równie¿ i tam rekrutacja by³a by zamkniêta. Pytanie tylko, czy te 3-4 boty, które szacuj±c mog± siê tam pojawiæ, nie popsuj± trochê rozgrywek. Bêd± kolejki, gdzie 4 z 5 meczy bêd± siê koñczyæ walkowerami. Mo¿na bêdzie w nastêpnym sezonie za³o¿yæ, ¿e zamykamy 2 ligê. I bêdziemy obserwowaæ tam liczbê botów. Je¶li przekroczy ona pewn± ustalon± przez nas warto¶æ, to rezygnujemy z tego rozwi±zania i wymieniamy tam zespo³y. Albo wymianê zrobiæ tam w po³owie sezonu, je¶li bêd± jakie¶ boty.
merridas wrote:Propozycja:

1.Likwidacja IV ligi i utworzenie IIIc (pierwsze dru¿yny awansuj± do II, a drugie dru¿yny wraz z 7 z ligi II graj± bara¿e o jedno miejsce w lidze II). Nie zmniejszy³oby to ilo¶ci graj±cych dru¿yn, umo¿liwia³oby wyrzucenie wszystkich botów z ligi II na koniec sezonu. 8,9,10 z ligi II automatycznie spada.
Obecny system zak³ada, ¿e poziomy ligowe rozk³adaj± siê nastêpuj±co : Ekstraklasa, II liga, 2xIII liga, 4xIV liga, itd. Ale nie mówiê, ¿e tego nie mo¿na zmieniæ. Jednak z tym mo¿e poczekajmy do koñca sezonu.
Kiedy¶ ta IV liga powstanie i pojawi siê podobny problem. Mo¿e "limity" rekrutacyjne" co¶ wnios±. Czyli wspominane tutaj ograniczenia na rekrutacjê do III ligi, np. minimum liga F albo G (do przedyskutowania). Nowi, czyli liga H, trafialiby do IV ligi (pamiêta kto¶ jak to jest, czy w SP nowe zespo³y s± przydzielane tylko w lidze H, czy te¿ w lidze G?).
merridas wrote:2. Rekrutacja odbywa³aby siê tylko do III lig, rozwi±za³oby to problem s³abszych silniejszych dru¿yn, bo wszyscy startuja z tego samego poziomu. Jak kto¶ dojdzie w trakcie sezonu, zapewne bedzie musia³ my¶leæ o kolejnych, bo zapewne bêdzie mia³ stratê trudn± do odrobienia do pierwszych dwóch zespo³ów (trudn±, ale mo¿liw±).
Kiedy¶ ta 4 liga powstanie, a ¿eby wszyscy startowali z równego poziomu to bêdzie trzeba co jaki¶ czas dodawaæ kolejn± III ligê :>.
merridas wrote:3. Sprawdenie czy dru¿yna to ju¿ bot czy nie (dla I i II ligi) musi nast±piæ tylko pod koniec ligi, a nie w non-stop sprawdzane w trakcie, oszczêdzi to trochê czasu na zamieszaniu.
Dok³adnie. By³o to ju¿ zastosowane w poprzednim sezonie w Ekstraklasie.
merridas wrote:4. Jedynym warunkiem zast±pienia bota w II lidze jest wziêcie dru¿yny, która gra³a w bara¿ach (finale potem z pó³fina³ów jak wiêcej botów). Mo¿liwe tylko przed rozegraniem wiêcej ni¿ 5 meczy, ale wtedy dru¿ynie, która by zastêpowa³a bota przys³ugiwa³oby rozpisanie meczy zaleg³ych, np. na kolejne niedziele. Dru¿yna ta te¿ zwolni³aby miejsce w lidze III - jej mecze zosta³yby anulowane i potraktowane jako 5:0 dla dru¿yny przeciwnej, chyba ¿e miejsce to zajê³aby druzyna z ³awki rezerwowych, to mecze te by³yby tak¿e do rozegranie w niedziele.
Hmm, skomplikowane. Raczej na samym pocz±tku rozgrywek nikt nie wypadnie, chocia¿ kto wie. Po prostu - na koñcu sezonu nastêpuj± zak³adane spadki/awanse a potem kasowane s± boty, przez co tworz± siê wolne miejsca w II lidze na które mog± wskoczyæ zespo³y z III ligi, np. te które powinny rozgrywaæ bara¿e. A bara¿e bêd± rozgrywaæ kolejne zespo³y z danej III ligi. Nie wiem, czy dobrze napisa³em, najwy¿ej mnie poprawcie :>.

Dziêki za opiniê, bardzo ciekawe propozycje.
Manager: Gladiator
Team: FC Vixa (D.12)

Image
Regulamin (forum) (transfery)
bob88
Assistant Manager

Post by bob88 »

Z tego co wiem bo niedawno dolaczylem i sie tym interesowalem to nowe druzyny mozna dostac i w G i w H.
Halif
Team Board Member

Post by Halif »

To ju¿ powinno byæ dawno zrobione. Idea³em by³oby te¿ zamkniêcie III lig. Tylko te boty. Wydaje mi siê, ¿e teraz je¿êli kto¶ ma ciê¿ki sezon w SP, np. w³±snie awansowa³ do wy¿eszj ligi, ma szczer± chêæ siê utrzymaæ i krótka ³±wkê to pisze, ¿e nie gra w Lidze. Niczym nie ryzykuje, bo jak mu przyjdzie ochota do gry to mo¿e poobserwowaæ rozgrywki i przy odrobinie szczê¶cie mo¿ê wskoczyæ nawet do II ligi. Nie mówi±c o tym, ¿e jest to demobilizuj±ce dla graczy, którzy mozolnie pn± siê od IV ligi.

Uwa¿am, ¿e mo¿liwo¶æ wskoczenia od razu do II ligi powinna byæ zarezerwowana tylko dla graczy z ligi F i wy¿ej. tacy gracze maj± ju¿ do¶wiadczenie i fakt, ¿e wymêczyli ju¿ awans stosunkowo wysoko bêdzie swoistym gwarantem, ¿e nagle nie znikn± z gry zostawiaj±c bota. Podobnie do lig III mo¿na by rekrutowaæ jedynie zespo³y z G i wyzej, a IV to ju¿ oczywi¶cie wszystkich... :)

Pomys³y reformy rozgrywek przyjmujê z du¿a nadziej± i rado¶ci±. Ju¿ dawno nale¿a³o zrobiæ z tym porz±dek...
Zespó³ - Zlotno Lodz SSA
Menad¿er - Halif

W razie po¿aru, lub wojny ew. kontakt GG:2159245
pearljammer

Post by pearljammer »

Halif wrote:To ju¿ powinno byæ dawno zrobione. Idea³em by³oby te¿ zamkniêcie III lig. Tylko te boty. Wydaje mi siê, ¿e teraz je¿êli kto¶ ma ciê¿ki sezon w SP, np. w³±snie awansowa³ do wy¿eszj ligi, ma szczer± chêæ siê utrzymaæ i krótka ³±wkê to pisze, ¿e nie gra w Lidze. Niczym nie ryzykuje, bo jak mu przyjdzie ochota do gry to mo¿e poobserwowaæ rozgrywki i przy odrobinie szczê¶cie mo¿ê wskoczyæ nawet do II ligi. Nie mówi±c o tym, ¿e jest to demobilizuj±ce dla graczy, którzy mozolnie pn± siê od IV ligi.

Uwa¿am, ¿e mo¿liwo¶æ wskoczenia od razu do II ligi powinna byæ zarezerwowana tylko dla graczy z ligi F i wy¿ej. tacy gracze maj± ju¿ do¶wiadczenie i fakt, ¿e wymêczyli ju¿ awans stosunkowo wysoko bêdzie swoistym gwarantem, ¿e nagle nie znikn± z gry zostawiaj±c bota. Podobnie do lig III mo¿na by rekrutowaæ jedynie zespo³y z G i wyzej, a IV to ju¿ oczywi¶cie wszystkich... :)

Pomys³y reformy rozgrywek przyjmujê z du¿a nadziej± i rado¶ci±. Ju¿ dawno nale¿a³o zrobiæ z tym porz±dek...
hmm...a dlaczego gracze z lig wyzszych maja dostawac awans do II ligi a z ligi H maja grac od IV? jest troche druzyn z ligi H ktore wcale nie ustepuja tym z F, wiec wg mnie nie pasuje takie rozwiazanie...jesli juz chcecie porowno to wszyscy zaczynaja od III czy IV ligi i juz, co za tym idzie niestety boty....
Gladiator

Post by Gladiator »

Ok. Zatem czy rozwi±zanie w stylu : zamykamy II ligê i obserwujemy co siê stanie + rekrutacja do III ligi zespo³ów z ligi G i wy¿szych + w przypadku pojawienia siê w II lidze wielu botów rezygnacja z jej zamykania i rekrutacja tam zespo³ów minimum z ligi F jest w takim razie w porz±dku ?

W przysz³o¶ci spróbujemy zamkn±æ te¿ III ligi. No ale te boty. Zamkniêcie lig od dawna jest w planach, jednak jak to zrobiæ, skoro tyle zespo³ów rezygnuje z gry ? W³a¶nie dyskutujemy jak to zrobiæ tak, aby by³o jak nale¿y.

Inny problem o którym wspomnia³ Halif : kto¶ sobie rezygnuje z gry i czeka na okazjê, ¿eby wej¶æ do II ligi - mam nadziejê, ¿e to rozwi±zanie pokrzy¿uje takim ludziom ich plany. Kto¶ kto zrezygnuje z rozgrywek bêdzie móg³ je zacz±æ niezale¿nie od tego w jakiej lidze gra (w SP) od IV ligi. Ciê¿ki sezon - gram w lidze C (jeszcze ;)), w PP, w pucharze SP (dzi¶ wyeliminowa³em z tych rozgrywek jednego szeryfa :P), w PUEFA i w kilku TTow i ci±gle mam ciê¿ki sezon. Ludzie przesadzaj±. Rezygnuj±cy z gry, czy w ogóle, czy na sezon, w przypadku powrotu bêd± zaczynaæ od ligi IV (co jest w zasadzie napisane w regulaminie, ale nie wiem jak to jest przestrzegane w praktyce, wszystkim siê zajmowaæ nie dam rady !).

Dziêki wszystkim za opiniê, czekamy na kolejne.

Image
Kilmar
Team Board Member

Post by Kilmar »

My¶lê. ¿e rozwi±zanie ok, ale powiedzmy szczerze, ze idealnych nie ma.
Móg³by¶ zrobiæ glosowanie, ale zamkniecie 2. LP i nie wpuszczanie graczy z ligi H SP wy¿ej ni¿ do 4. LP wydaje sie polepszaæ sprawê.

pozdrawiam
Kilmar
the Nevis

Ash nazg durbatululuk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
Gladiator

Post by Gladiator »

Zamkniêcie III ligi absolutnie w tym momencie nie wchodzi w grê. Zatem nie wiem co jeszcze by mo¿na by³o dodaæ do tych postanowieñ, no ale poczekamy na dalsze opinie i pó¼niej mo¿naby zrobiæ ankietê.

Image
pearljammer

Post by pearljammer »

Gladiator wrote:Zamkniêcie III ligi absolutnie w tym momencie nie wchodzi w grê. Zatem nie wiem co jeszcze by mo¿na by³o dodaæ do tych postanowieñ, no ale poczekamy na dalsze opinie i pó¼niej mo¿naby zrobiæ ankietê.
wogole nie powinno wchodzic zamkniecie III ligi, zobaczcie ile ludzi tu gra normalnie, i teraz przez tych co oddaja walkowery oni maja przestac grac?, poprostu zostana walkowery i tyle, w koncu kiedys sie unormuje...
Leonardo
Team President

Post by Leonardo »

Popieram przedmówce..
jak kto¶ chce grac, to i z botami wygra xDD

szkoda wprowadzac restrykcje w rekrutacji, ale co chwile kto¶ odpada, a tak raczej nie powinno byæ
ciekawe, jak z tym probleme radz± sobie czesi?
pearljammer

Post by pearljammer »

Leonardo wrote:Popieram przedmówce..
jak kto¶ chce grac, to i z botami wygra xDD

szkoda wprowadzac restrykcje w rekrutacji, ale co chwile kto¶ odpada, a tak raczej nie powinno byæ
ciekawe, jak z tym probleme radz± sobie czesi?
moze warto ich zapytac, w koncu znasz czeski, moze moglbys zapytac jednego z nich?
Halif
Team Board Member

Post by Halif »

Z tymi walkowerami to jest to problem okresowy. Teraz wakacje, ludziska sobie powyje¿d¿ali, ale w poprzednim sezonie to by³o idealnie. Chyba tylko dwie podmiany w IIIb. Tak, to równy, dobry sk³ad. Dodatkowo te zespo³y, które poprzednio gra³y równo teraz wylatuj±.

Sorry za dygresjê. Po prostu wierzê w ludzi, tylko w wakacje nie :P
Zespó³ - Zlotno Lodz SSA
Menad¿er - Halif

W razie po¿aru, lub wojny ew. kontakt GG:2159245
Leonardo
Team President

Post by Leonardo »

Halif
Masz raje..

mo¿e to wina tego, ze 99% graczy ma wolne...
a we wrze¶niu sie wszystko ustatkuje..

jakas amnestia mo¿e??
C i a c h o
Team Board Member

Post by C i a c h o »

jakie 99 % ;]
poprostu tka wypadlo ze SP-owcy maja w duzej czesci(polskiej) wakacje ;p wiec nie rozumiem Leonardo ciebie :X
Image
Image FamaS - W@rzywa Team
pearljammer

Post by pearljammer »

C i a c h o wrote:jakie 99 % ;]
poprostu tka wypadlo ze SP-owcy maja w duzej czesci(polskiej) wakacje ;p wiec nie rozumiem Leonardo ciebie :X
Leo ma racje, nie kazdy gracz to uczen czy student...graja tez normalni ludzie pracujacy...
Post Reply

Return to “Liga Polska i Puchar Polski (pl)”