tak na prawde nie ma optymalnej recepty na to...zreszta to o czym pisalem bylo juz postanowione przed II sezonami, bo wtedy tez zmienialismy regulamin itp...i do tej pory wszyscy byli zadowoleni, a nagle znow komus cos nie pasuje, mi to bez roznicy jak bedzie, jak boty to dla mnie mniej roboty wiec mi to obojetne w sumie...merridas wrote:A nie nudzi ciebie gra meczy z druzynami, którymi nie da się przegrać albo wygrać, bo ja już drugi sezon gram II zespołem a nawet gorzej i jakoś żadna drużyna nie stoi mi na przeszkodzie wygrania ligi. Poza tym jak nawet dobra drużyna dostanie drużynę w II lidze niekoniecznie się utrzyma, bo przez walkowery będzie miała dużą stratę do rywali, której nie odrobi. Jakby mi się to przytrafiło to bym olał ligę i przestał grać, bo by mi się odechciało. Od razu wrzucać ludzi na głęboką wodę to nie jest sposób do poprawy jakości Ligi Polskiej.
Dyskusje, pytania, propozycje (Liga Polska)
Moderator: Polish Moderators
-
- Member of the Soccer Project Association
"If you hate something don't you do it too..."
-
To prawda, dlatego w tamtym sezonie zamknêli¶my rekrutacjê w Ekstraklasie i pamiêtna FC Wodna gra³a jako bot ca³y sezon. Wymiana nast±pi³a po zakoñczeniu rozgrywek, przez co pamiêtacie, ¿e by³y "dodatkowe" awanse dru¿yn. Trzeba przyznaæ, ¿e Ekstraklasa ma ju¿ bardzo pewny sk³ad, mo¿e siê zdarzyæ jaki¶ 1 bot niefortunny, ale tam ju¿ rekrutacja siêgaæ nie musi. Planowa³em, ¿eby przyjrzeæ siê II lidze, je¶li siê ona te¿ ustabilizuje, to równie¿ i tam rekrutacja by³a by zamkniêta. Pytanie tylko, czy te 3-4 boty, które szacuj±c mog± siê tam pojawiæ, nie popsuj± trochê rozgrywek. Bêd± kolejki, gdzie 4 z 5 meczy bêd± siê koñczyæ walkowerami. Mo¿na bêdzie w nastêpnym sezonie za³o¿yæ, ¿e zamykamy 2 ligê. I bêdziemy obserwowaæ tam liczbê botów. Je¶li przekroczy ona pewn± ustalon± przez nas warto¶æ, to rezygnujemy z tego rozwi±zania i wymieniamy tam zespo³y. Albo wymianê zrobiæ tam w po³owie sezonu, je¶li bêd± jakie¶ boty.merridas wrote:W ligach III ¿onglerka zespo³ami jest du¿a (50% w tym sezonie). Wiêc ¶mieszne jest zamykanie rekrutacji dla tych lig. Jednak¿e rekrutacja do ligi II jest trochê niesprawiedliwa, albowiem gram drugi sezon w lidze polskiej i przegrywam wtedy gdy wystawiê 2 sk³ad na wyje¼dzie i nisk± agresjê, jedynie mog³em zadowoliæ siê pucharem (2 miejsce), czyli jestem w stanie rywalizowaæ z dru¿ynami z Ekstraklasy. Teraz dowiadujê siê, ¿e H ligowcy trafiaj± do II ligi, eh, pozostawiam bez komentarza.
Obecny system zak³ada, ¿e poziomy ligowe rozk³adaj± siê nastêpuj±co : Ekstraklasa, II liga, 2xIII liga, 4xIV liga, itd. Ale nie mówiê, ¿e tego nie mo¿na zmieniæ. Jednak z tym mo¿e poczekajmy do koñca sezonu.merridas wrote:Propozycja:
1.Likwidacja IV ligi i utworzenie IIIc (pierwsze dru¿yny awansuj± do II, a drugie dru¿yny wraz z 7 z ligi II graj± bara¿e o jedno miejsce w lidze II). Nie zmniejszy³oby to ilo¶ci graj±cych dru¿yn, umo¿liwia³oby wyrzucenie wszystkich botów z ligi II na koniec sezonu. 8,9,10 z ligi II automatycznie spada.
Kiedy¶ ta IV liga powstanie i pojawi siê podobny problem. Mo¿e "limity" rekrutacyjne" co¶ wnios±. Czyli wspominane tutaj ograniczenia na rekrutacjê do III ligi, np. minimum liga F albo G (do przedyskutowania). Nowi, czyli liga H, trafialiby do IV ligi (pamiêta kto¶ jak to jest, czy w SP nowe zespo³y s± przydzielane tylko w lidze H, czy te¿ w lidze G?).
Kiedy¶ ta 4 liga powstanie, a ¿eby wszyscy startowali z równego poziomu to bêdzie trzeba co jaki¶ czas dodawaæ kolejn± III ligê :>.merridas wrote:2. Rekrutacja odbywa³aby siê tylko do III lig, rozwi±za³oby to problem s³abszych silniejszych dru¿yn, bo wszyscy startuja z tego samego poziomu. Jak kto¶ dojdzie w trakcie sezonu, zapewne bedzie musia³ my¶leæ o kolejnych, bo zapewne bêdzie mia³ stratê trudn± do odrobienia do pierwszych dwóch zespo³ów (trudn±, ale mo¿liw±).
Dok³adnie. By³o to ju¿ zastosowane w poprzednim sezonie w Ekstraklasie.merridas wrote:3. Sprawdenie czy dru¿yna to ju¿ bot czy nie (dla I i II ligi) musi nast±piæ tylko pod koniec ligi, a nie w non-stop sprawdzane w trakcie, oszczêdzi to trochê czasu na zamieszaniu.
Hmm, skomplikowane. Raczej na samym pocz±tku rozgrywek nikt nie wypadnie, chocia¿ kto wie. Po prostu - na koñcu sezonu nastêpuj± zak³adane spadki/awanse a potem kasowane s± boty, przez co tworz± siê wolne miejsca w II lidze na które mog± wskoczyæ zespo³y z III ligi, np. te które powinny rozgrywaæ bara¿e. A bara¿e bêd± rozgrywaæ kolejne zespo³y z danej III ligi. Nie wiem, czy dobrze napisa³em, najwy¿ej mnie poprawcie :>.merridas wrote:4. Jedynym warunkiem zast±pienia bota w II lidze jest wziêcie dru¿yny, która gra³a w bara¿ach (finale potem z pó³fina³ów jak wiêcej botów). Mo¿liwe tylko przed rozegraniem wiêcej ni¿ 5 meczy, ale wtedy dru¿ynie, która by zastêpowa³a bota przys³ugiwa³oby rozpisanie meczy zaleg³ych, np. na kolejne niedziele. Dru¿yna ta te¿ zwolni³aby miejsce w lidze III - jej mecze zosta³yby anulowane i potraktowane jako 5:0 dla dru¿yny przeciwnej, chyba ¿e miejsce to zajê³aby druzyna z ³awki rezerwowych, to mecze te by³yby tak¿e do rozegranie w niedziele.
Dziêki za opiniê, bardzo ciekawe propozycje.
To ju¿ powinno byæ dawno zrobione. Idea³em by³oby te¿ zamkniêcie III lig. Tylko te boty. Wydaje mi siê, ¿e teraz je¿êli kto¶ ma ciê¿ki sezon w SP, np. w³±snie awansowa³ do wy¿eszj ligi, ma szczer± chêæ siê utrzymaæ i krótka ³±wkê to pisze, ¿e nie gra w Lidze. Niczym nie ryzykuje, bo jak mu przyjdzie ochota do gry to mo¿e poobserwowaæ rozgrywki i przy odrobinie szczê¶cie mo¿ê wskoczyæ nawet do II ligi. Nie mówi±c o tym, ¿e jest to demobilizuj±ce dla graczy, którzy mozolnie pn± siê od IV ligi.
Uwa¿am, ¿e mo¿liwo¶æ wskoczenia od razu do II ligi powinna byæ zarezerwowana tylko dla graczy z ligi F i wy¿ej. tacy gracze maj± ju¿ do¶wiadczenie i fakt, ¿e wymêczyli ju¿ awans stosunkowo wysoko bêdzie swoistym gwarantem, ¿e nagle nie znikn± z gry zostawiaj±c bota. Podobnie do lig III mo¿na by rekrutowaæ jedynie zespo³y z G i wyzej, a IV to ju¿ oczywi¶cie wszystkich...
Pomys³y reformy rozgrywek przyjmujê z du¿a nadziej± i rado¶ci±. Ju¿ dawno nale¿a³o zrobiæ z tym porz±dek...
Uwa¿am, ¿e mo¿liwo¶æ wskoczenia od razu do II ligi powinna byæ zarezerwowana tylko dla graczy z ligi F i wy¿ej. tacy gracze maj± ju¿ do¶wiadczenie i fakt, ¿e wymêczyli ju¿ awans stosunkowo wysoko bêdzie swoistym gwarantem, ¿e nagle nie znikn± z gry zostawiaj±c bota. Podobnie do lig III mo¿na by rekrutowaæ jedynie zespo³y z G i wyzej, a IV to ju¿ oczywi¶cie wszystkich...

Pomys³y reformy rozgrywek przyjmujê z du¿a nadziej± i rado¶ci±. Ju¿ dawno nale¿a³o zrobiæ z tym porz±dek...
Zespó³ - Zlotno Lodz SSA
Menad¿er - Halif
W razie po¿aru, lub wojny ew. kontakt GG:2159245
Menad¿er - Halif
-
hmm...a dlaczego gracze z lig wyzszych maja dostawac awans do II ligi a z ligi H maja grac od IV? jest troche druzyn z ligi H ktore wcale nie ustepuja tym z F, wiec wg mnie nie pasuje takie rozwiazanie...jesli juz chcecie porowno to wszyscy zaczynaja od III czy IV ligi i juz, co za tym idzie niestety boty....Halif wrote:To ju¿ powinno byæ dawno zrobione. Idea³em by³oby te¿ zamkniêcie III lig. Tylko te boty. Wydaje mi siê, ¿e teraz je¿êli kto¶ ma ciê¿ki sezon w SP, np. w³±snie awansowa³ do wy¿eszj ligi, ma szczer± chêæ siê utrzymaæ i krótka ³±wkê to pisze, ¿e nie gra w Lidze. Niczym nie ryzykuje, bo jak mu przyjdzie ochota do gry to mo¿e poobserwowaæ rozgrywki i przy odrobinie szczê¶cie mo¿ê wskoczyæ nawet do II ligi. Nie mówi±c o tym, ¿e jest to demobilizuj±ce dla graczy, którzy mozolnie pn± siê od IV ligi.
-
Ok. Zatem czy rozwi±zanie w stylu : zamykamy II ligê i obserwujemy co siê stanie + rekrutacja do III ligi zespo³ów z ligi G i wy¿szych + w przypadku pojawienia siê w II lidze wielu botów rezygnacja z jej zamykania i rekrutacja tam zespo³ów minimum z ligi F jest w takim razie w porz±dku ?
W przysz³o¶ci spróbujemy zamkn±æ te¿ III ligi. No ale te boty. Zamkniêcie lig od dawna jest w planach, jednak jak to zrobiæ, skoro tyle zespo³ów rezygnuje z gry ? W³a¶nie dyskutujemy jak to zrobiæ tak, aby by³o jak nale¿y.
Inny problem o którym wspomnia³ Halif : kto¶ sobie rezygnuje z gry i czeka na okazjê, ¿eby wej¶æ do II ligi - mam nadziejê, ¿e to rozwi±zanie pokrzy¿uje takim ludziom ich plany. Kto¶ kto zrezygnuje z rozgrywek bêdzie móg³ je zacz±æ niezale¿nie od tego w jakiej lidze gra (w SP) od IV ligi. Ciê¿ki sezon - gram w lidze C (jeszcze
), w PP, w pucharze SP (dzi¶ wyeliminowa³em z tych rozgrywek jednego szeryfa
), w PUEFA i w kilku TTow i ci±gle mam ciê¿ki sezon. Ludzie przesadzaj±. Rezygnuj±cy z gry, czy w ogóle, czy na sezon, w przypadku powrotu bêd± zaczynaæ od ligi IV (co jest w zasadzie napisane w regulaminie, ale nie wiem jak to jest przestrzegane w praktyce, wszystkim siê zajmowaæ nie dam rady !).
Dziêki wszystkim za opiniê, czekamy na kolejne.
W przysz³o¶ci spróbujemy zamkn±æ te¿ III ligi. No ale te boty. Zamkniêcie lig od dawna jest w planach, jednak jak to zrobiæ, skoro tyle zespo³ów rezygnuje z gry ? W³a¶nie dyskutujemy jak to zrobiæ tak, aby by³o jak nale¿y.
Inny problem o którym wspomnia³ Halif : kto¶ sobie rezygnuje z gry i czeka na okazjê, ¿eby wej¶æ do II ligi - mam nadziejê, ¿e to rozwi±zanie pokrzy¿uje takim ludziom ich plany. Kto¶ kto zrezygnuje z rozgrywek bêdzie móg³ je zacz±æ niezale¿nie od tego w jakiej lidze gra (w SP) od IV ligi. Ciê¿ki sezon - gram w lidze C (jeszcze

Dziêki wszystkim za opiniê, czekamy na kolejne.
My¶lê. ¿e rozwi±zanie ok, ale powiedzmy szczerze, ze idealnych nie ma.
Móg³by¶ zrobiæ glosowanie, ale zamkniecie 2. LP i nie wpuszczanie graczy z ligi H SP wy¿ej ni¿ do 4. LP wydaje sie polepszaæ sprawê.
pozdrawiam
Móg³by¶ zrobiæ glosowanie, ale zamkniecie 2. LP i nie wpuszczanie graczy z ligi H SP wy¿ej ni¿ do 4. LP wydaje sie polepszaæ sprawê.
pozdrawiam
Kilmar
the Nevis
Ash nazg durbatululuk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
the Nevis
Ash nazg durbatululuk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
-
wogole nie powinno wchodzic zamkniecie III ligi, zobaczcie ile ludzi tu gra normalnie, i teraz przez tych co oddaja walkowery oni maja przestac grac?, poprostu zostana walkowery i tyle, w koncu kiedys sie unormuje...Gladiator wrote:Zamkniêcie III ligi absolutnie w tym momencie nie wchodzi w grê. Zatem nie wiem co jeszcze by mo¿na by³o dodaæ do tych postanowieñ, no ale poczekamy na dalsze opinie i pó¼niej mo¿naby zrobiæ ankietê.
-
moze warto ich zapytac, w koncu znasz czeski, moze moglbys zapytac jednego z nich?Leonardo wrote:Popieram przedmówce..
jak kto¶ chce grac, to i z botami wygra xDD
szkoda wprowadzac restrykcje w rekrutacji, ale co chwile kto¶ odpada, a tak raczej nie powinno byæ
ciekawe, jak z tym probleme radz± sobie czesi?
Z tymi walkowerami to jest to problem okresowy. Teraz wakacje, ludziska sobie powyje¿d¿ali, ale w poprzednim sezonie to by³o idealnie. Chyba tylko dwie podmiany w IIIb. Tak, to równy, dobry sk³ad. Dodatkowo te zespo³y, które poprzednio gra³y równo teraz wylatuj±.
Sorry za dygresjê. Po prostu wierzê w ludzi, tylko w wakacje nie
Sorry za dygresjê. Po prostu wierzê w ludzi, tylko w wakacje nie

Zespó³ - Zlotno Lodz SSA
Menad¿er - Halif
Menad¿er - Halif
-
- Team Board Member
-