Dyskusje, pytania, propozycje (Liga Polska)

Polish League and Polish Cup

Moderator: Polish Moderators

Kilmar
Team Board Member

Post by Kilmar »

Gladiator wrote: SP na poziomie ligi G za moich czasów ;) - gdzie gra³em przeciwko 10 botom i nie by³o fajnie, bo prawie zrezygnowa³em z gry (bo wia³o nud±).
Ja gram teraz z G i chyba są tylko 2 boty.
Może jestem pasjonatem, ale mnie jakoś nuda nie wieje i Bogu dziękuję za moje bezpieczne 8-me miejsce (hahahaha), bo to mój 2gi sezon w SP a w pierwszym wyszedłem z ligi H.
Oczywiście Galdiator masz więszksze doświadczenie, ale to co pisze Wojt to dokładnie to o czym gadaliśmy na PW.
Dlaczego ktoś ma dostawać 2gą ligę "w prezencie" + jak tam długo się utrzyma?
Nie wiem co myślą o tym inni, żeby ograniczyć dobieranie graczy w trakcie sezonu nawet kosztem zniechęcenia ludzi z ławki rezerwowych. Dodatkowo sam pisałeś, że IVtej ligi miało nie być. Może nie powinno. Jeśli nie będzie chętnych - 3 poziomy może wystarczą.

pozdrawiam
Kilmar
the Nevis

Ash nazg durbatululuk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul.
Gladiator
Member of the Soccer Project Association

Post by Gladiator »

Ja gra³em w lidze G dawno do¶æ (7 sezonów temu), tak¿e by³o jak napisa³em ;). Bez obrazy dla ligi G oczywi¶cie - wiele dru¿yn trzyma tam niez³y poziom i czasami niektórzy z ligi G skopi± mi ty³ek w jakim¶ sparingu.

IV liga nie by³a w planach przed poprzednim sezonem - ale powsta³a bo znalaz³ siê chêtny do jej prowadzenia i kilka oczekujacych osób na ³awce rezerwowych. Btw. nie wiem co ta IV liga ma do rzeczy ;).

Pos³uchajmy opinii innych. Szczególnie osób, które zapewne maj± lepsze ni¿ ja pojêcie o poszczególnych ligach, czyli prowadz±cych tych¿e lig. Realne jest zamkniêcie II ligi, ale chyba nie III lig.

---
Tak mi siê skojarzy³o - mo¿e gdyby co¶ takiego zastosowaæ, to nie by³oby podstaw, ¿eby zbieraæ dru¿yny do udzia³u w LP w trakcie sezonu, tylko otworzyæ rekrutacjê powiedzmy na 3/4 kolejki przed koñcem sezonu LP. Dobra - dyskutujemy, chcia³bym poznaæ opiniê jak najwiêkszej czêsci graczy :>.
---
@WojT:
Pamiêtasz, co by³o powodem utworzenia IV ligi ? Zdaje siê, ¿e na ³awce by³o kilka osób i ta liga powsta³a dlatego, ¿eby i one mog³y sobie pograæ w tamtym sezonie, prawda ?
---
Widzê, ¿e w³a¶nie teraz wylecia³y 3 zespo³y z II ligi, tak¿e tam te¿ odpadaj± zespo³y. Wyobra¼cie sobie ligê z po³ow± botów...
Manager: Gladiator
Team: FC Vixa (D.12)

Image
Regulamin (forum) (transfery)
Kilmar
Team Board Member

Post by Kilmar »

Tez czekam na opinie
Ale skoro powodem utworzenia IV ligi by³a d³uga ³awka rezerwowych to nale¿y mieæ nadzieje, ¿e nadal bêdzie a je¶li nie... odwieczne pytanie ilo¶æ czy jako¶æ ;-)))

Pozdrawiam
Kilmar
the Nevis

Gladiator

Post by Gladiator »

Dodam to co wyedytowa³em w poprzednim po¶cie - w³a¶nie z II ligi wylecia³y 3 zespo³y. Ciekawe ile w sumie wylecia³o z II i z III lig, mam nadzieje, ¿e prowadz±cy tych lig mniej wiecej pamiêtaja te warto¶ci ;).

Image
Leonardo
Team President

Post by Leonardo »

O matko!
to ja tu do extraklasy awansowa³em i nie ma kto graæ w II lidze?

co do rekrutacji..
z jednej strony trzymanie botów to z³y pomys³, ale z drugiej faktycznie, dlaczego ktos ma dostaæ np II ligê w prezencie...

Nie mam ¿adnych konstruktywnych wniosków, w jaki sposób zadowoliæ jednych i drugich ( ja tu zreszt± jestem od trzymania porz±dku i usuwania w±tków, a nie od myslenia)
Kilmar
Team Board Member

Post by Kilmar »

Leonardo wrote:Ja tu zreszt± jestem od trzymania porz±dku i usuwania w±tków, a nie od myslenia
To juz chyba przesadna skromno¶æ :P :P

A wracaj±c do tematu. pearljammer w³a¶nie przyj±³ 2 dru¿yny do 2. ligi - Tygrysy Europy i Elite Squad. Obie z ligi H SP.

Szczerze - ¿yczê im jak najlepiej, ale jakie wyniki mo¿e osi±gn±æ dru¿yna z ocen± 48% graj±c z dru¿yn±, której najgorszy zawodnik z pierwszej 11 ma ocenê 80%?

Nie chcê krakaæ, ale pearljammer pewnie nied³ugo bêdzie znów robi³ rekrutacjê.

pozdrawiam

[¿eby nie by³o - nie chcia³em bynajmniej nikogo obraziæ / moja dru¿yna jest równie¿ daleka od doskona³o¶ci ;-)]
Kilmar
the Nevis

bob88
Assistant Manager

Post by bob88 »

No to ja tez cos wtrace.Coprawda nie gram tu zbyt dlugo ale uwazam ze 1 i 2 liga powinny byc zamkniete.Jesli beda boty to trudno.Nowe druzyny powinny wchodzic tylko na zwolnione miejsca w 3 i 4 lidze.Na koniec sezonu boty z wyzszych lig spadaja(jesli np. pojawia sie taki w 1 lidze to wiadomo ze nie zleci do 2 tylko wogole a w to miejsce wchodza inne z 2 ligi)i wreszcie mam nadzieje ustabilizuje sie wszystko i zostana druzyny tylko takie ktore beda grac systematycznie.
pearljammer

Post by pearljammer »

Hmm....juz kiedys o tym wszystkim pisalismy i wyszlo ze boty beda w Ekstraklasie a reszta lig bedzie wymieniac, znudzilo wam sie tak? co do druzyn ktore dostaja szanse w II lidze, jesli sa slabi to spadna i beda grac gdzie ich miejsce, jesli sa dobrzy to zostana w II lidze gdzie i tak by sie znalezli, proste i logiczne...
"If you hate something don't you do it too..."
Gladiator

Post by Gladiator »

@pearljammer
Pamiêtasz mo¿e ile w sumie zespo³ów wypad³o z II ligi w tym sezonie ? A mo¿e nawet mniej wiecej pamietasz ile w poprzednim ?

Powiem tak : to nie jest z³y pomys³ dla mnie, dla prowadz±cych - raczej mniej roboty dla nas (g³ównie w koñcówce sezonu). Mo¿na spróbowaæ, ale chcia³bym wiedzieæ co s±dz± inni prowadzacy i czy pamiêtaj± ile zespo³ów wypada³o z ich lig w tym i poprzednim sezonie.

Image
pearljammer

Post by pearljammer »

Gladiator wrote:@pearljammer
Pamiêtasz mo¿e ile w sumie zespo³ów wypad³o z II ligi w tym sezonie ? A mo¿e nawet mniej wiecej pamietasz ile w poprzednim ?

Powiem tak : to nie jest z³y pomys³ dla mnie, dla prowadz±cych - raczej mniej roboty dla nas (g³ównie w koñcówce sezonu). Mo¿na spróbowaæ, ale chcia³bym wiedzieæ co s±dz± inni prowadzacy i czy pamiêtaj± ile zespo³ów wypada³o z ich lig w tym i poprzednim sezonie.
w tym sezonie juz 3 odpadly, i szykuja sie kolejni...w ostatniej kolejce byly az trzy obustronne walkowery...chyba wakacje poczuli tylko szkoda ze nie zglosili tego czy wyjezdzaja czy nie...nie wiem co sie dzieje...
Kilmar
Team Board Member

Post by Kilmar »

pearljammer wrote:w tym sezonie juz 3 odpadly, i szykuja sie kolejni...w ostatniej kolejce byly az trzy obustronne walkowery...chyba wakacje poczuli tylko szkoda ze nie zglosili tego czy wyjezdzaja czy nie...nie wiem co sie dzieje...
A czy zespo³y, które zrezygnowa³y wcze¶niej do tej ligi awansowa³y czy dosta³y "dzik± kartê"?
Kilmar
the Nevis

pearljammer

Post by pearljammer »

Kilmar wrote:
pearljammer wrote:w tym sezonie juz 3 odpadly, i szykuja sie kolejni...w ostatniej kolejce byly az trzy obustronne walkowery...chyba wakacje poczuli tylko szkoda ze nie zglosili tego czy wyjezdzaja czy nie...nie wiem co sie dzieje...
A czy zespo³y, które zrezygnowa³y wcze¶niej do tej ligi awansowa³y czy dosta³y "dzik± kartê"?
z wczorajszych 2 jedna spadla z Ekstraklasy a druga grala II sezon w II lidze, albo awansowala z III, nie pamietam, ale to nie byly ekipy z ostatnich łapanek...
merridas
Team Manager

Post by merridas »

W lidze IIIa w tym sezonie już wymieniłem 4 drużyny, a piąta już ma 4 walkowery. Jeden menadżer poinformował mnie także, że nie będzie go 2 tygodnie i prosił aby go przez to nie wyrzucić.Nawet jak odda 4 walkowery jetem skłonny go zatrzymać.

Co do dyskusji:
W ligach III żonglerka zespołami jest duża (50% w tym sezonie). Więc śmieszne jest zamykanie rekrutacji dla tych lig. Jednakże rekrutacja do ligi II jest trochę niesprawiedliwa, albowiem gram drugi sezon w lidze polskiej i przegrywam wtedy gdy wystawię 2 skład na wyjeździe i niską agresję, jedynie mogłem zadowolić się pucharem (2 miejsce), czyli jestem w stanie rywalizować z drużynami z Ekstraklasy. Teraz dowiaduję się, że H ligowcy trafiają do II ligi, eh, pozostawiam bez komentarza.

Propozycja:

1.Likwidacja IV ligi i utworzenie IIIc (pierwsze drużyny awansują do II, a drugie drużyny wraz z 7 z ligi II grają baraże o jedno miejsce w lidze II). Nie zmniejszyłoby to ilości grających drużyn, umożliwiałoby wyrzucenie wszystkich botów z ligi II na koniec sezonu. 8,9,10 z ligi II automatycznie spada.

2. Rekrutacja odbywałaby się tylko do III lig, rozwiązałoby to problem słabszych silniejszych drużyn, bo wszyscy startuja z tego samego poziomu. Jak ktoś dojdzie w trakcie sezonu, zapewne bedzie musiał myśleć o kolejnych, bo zapewne będzie miał stratę trudną do odrobienia do pierwszych dwóch zespołów (trudną, ale możliwą).

3. Sprawdenie czy drużyna to już bot czy nie (dla I i II ligi) musi nastąpić tylko pod koniec ligi, a nie w non-stop sprawdzane w trakcie, oszczędzi to trochę czasu na zamieszaniu.

4. Jedynym warunkiem zastąpienia bota w II lidze jest wzięcie drużyny, która grała w barażach (finale potem z półfinałów jak więcej botów). Możliwe tylko przed rozegraniem więcej niż 5 meczy, ale wtedy drużynie, która by zastępowała bota przysługiwałoby rozpisanie meczy zaległych, np. na kolejne niedziele. Drużyna ta też zwolniłaby miejsce w lidze III - jej mecze zostałyby anulowane i potraktowane jako 5:0 dla drużyny przeciwnej, chyba że miejsce to zajęłaby druzyna z ławki rezerwowych, to mecze te byłyby także do rozegranie w niedziele.

Myślę, że mój pomysł jest dość rozsądny, chociaż 4 punkt będzie wymagał dobrej organizacji ze strony organizatorów i drużyn oraz wyrażenia zgody drużyn Ligi Polskiej, bo nie każdy musi chcieć grać zarówno meczy ligowych i pucharowych w niedziele. W celu uproszczenia mozna pominąć ten punkt i nie prowadzić wymiany w lidze II w trakcie sezonu.
pearljammer

Post by pearljammer »

merridas no niby nie fair ze odrazu ktos wchodzi do II ligi, ale tak jak pisalem, jesli bedzie slaby to spadnie, a Ty masz przeciez dobra ekipe wiec na pewno bedziesz w przyszlym sezonie w II lidze, wiec na jedno wyjdzie...
merridas
Team Manager

Post by merridas »

A nie nudzi ciebie gra meczy z druzynami, którymi nie da się przegrać albo wygrać, bo ja już drugi sezon gram II zespołem a nawet gorzej i jakoś żadna drużyna nie stoi mi na przeszkodzie wygrania ligi. Poza tym jak nawet dobra drużyna dostanie drużynę w II lidze niekoniecznie się utrzyma, bo przez walkowery będzie miała dużą stratę do rywali, której nie odrobi. Jakby mi się to przytrafiło to bym olał ligę i przestał grać, bo by mi się odechciało. Od razu wrzucać ludzi na głęboką wodę to nie jest sposób do poprawy jakości Ligi Polskiej.
Post Reply

Return to “Liga Polska i Puchar Polski (pl)”